Frisse start

Eindelijk mijn muziek PC gemigreerd naar Ubuntu 10.04 Lucid Lynx. Van de week is mijn nieuwe geluidskaart binnengekomen (een Focusrite Saffire Pro 40) en Jof van Tango Studio schoot me aan op IRC met de vraag of ik zijn real-time 2.6.33 kernel wilde proberen. Twee goeie redenen om te switchen. Ten eerste omdat ik de Saffire Pro 40 al uitgebreid heb kunnen testen onder 10.04 met mijn eigen FFADO pakketjes en ten tweede omdat ik met de kernel van Tango Studio de beschikking heb over de nouveau drivers voor mijn Nvidia kaart. Ben nu dus niet meer afhankelijk van die closed source drivers van Nvidia die de laatste tijd nogal wat problemen schijnen te geven in combinatie met recentere real-time kernels. Ook heb ik nu geen last meer van de devtmpfs bug die toch niet opgelost gaat worden aangezien de maintainer van de Ubuntu real-time kernel er mee gaat stoppen.

Had nog wel een raar probleempje met JACK. Kreeg iedere keer als ik bijv. Yoshimi of PHASEX opstartte de volgende melding:

ports used in attemped connection are not of the same data type

Dacht eerst dat het misschien aan JACK lag maar na op de LAU mailinglist gevraagd te hebben wat deze melding nou precies betekende had ik al snel een vermoeden dat het waarschijnlijk aan a2jmidid lag. De Saffire Pro 40 doet er namelijk een stuk langer over om op te komen dan de Pro 10 van de band. En met de Pro 10 werkt mijn a2jmidid opstartscriptje wel goed maar met de Pro 40 start a2jmidid op voordat de audio poorten opkomen. Dit heeft als gevolg dat veel applicaties die met de eerst twee beschikbare audio JACK input poorten willen verbinden (normaliter dus ook audio poorten) nu aan de a2jmidid JACK MIDI poorten worden geknoopt (dat zijn immers de als eerste aangemaakte input poorten). Oftewel, de applicatie probeert audio poorten met MIDI poorten te verbinden en vandaar de melding. Mijn opstartscriptje voor a2jmidid ziet er nu als volgt uit:

#!/bin/bash

while [ "$JACK_TEST" != "system" ]
do
JACK_TEST=$(jack_lsp 2>/dev/null | grep -m1 -e "system" | cut -d ":" -f 1)
sleep 2
done

a2jmidid -e &

exit

Werkt weer prima. Kan nog beter uiteraard want QjackCtl blijft nu hangen zo lang de while loop actief is, maar daar vind ik nog wel een elegantere oplossing voor.


Frisse start

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *